CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x

Pixel Carcassonne RECENZE
Jubilejní edice 25 let - hra s prototypem

téma založeno uživatelem Chmura - 20.9.2026, 16:02 |

...
Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Chmura 1 LunarHexagon 1 MrPreter 2 šmoula 1
Jubilejní edice 25 let (Pixel Carcassonne) 

-Rozhodl jsem se po mojí zkušenosti se hrou a při nalezení kvalitních fotografií na internetu, že se pokusím o zhodnocení této nové hry. 

-Jako první je zde nutné zmínit, že se jedná pouze o prototyp této hry a ne finální komerční produkt, který si můžete již zakoupit. Ale podle dostupných reklam na internetu by to mělo být již v říjnu tohoto roku možné!

POPIS
Jedná se prakticky o "klasickou" Základní, která je jen převedena do nové pixelové grafiky. U rozšíření Řeka, které je již standardní součástí základní hry nedošlo k jiným než grafickým změnám nového vzhledu. Rozšíření opat pravděpodobně nebude v této hře integrováno, protože zde nebyly žádné figurky opatů i když na kartičkách jsou zahrady obsaženy stejně jako je tomu u klasické základní hry. Hra obsahuje nové rozšíření "Pixelové fontány", která nemá vlastní kartičky, ale je "Pixelové fontány" jsou vyobrazené na kartičkách základní hry. Fontán je celkem v základní hře vyobrazeno 20 + 1 na startovní kartičce. U rozšíření řeka je fontána vyobrazena také na jedné z kartiček. Takže je jedno zda hrajete s Řekou, nebo bez ní, protože pokaždé je počet fontán stejný. 

PRAVIDLA PRO FONTÁNY
Po přiložení kartičky s fontánou lze umístit na kartičku figurku podle obvyklých pravidel hry, nebo figurku umístit u jakékoli fontány, která je již v herním plánu. Fontánou se tak můžete dostat na obsazenou cestu, nebo do obsazeného města, kde je již umístěna figurka jiného hráče. Na kartičce s fontánou můžete mít pouze jednu vlastní figurku.

DOJEM ZE HRY
Je to prostě hra Carcassonne takže se nám hrála velice dobře, ale ve 4 hráčích kartičky rychle ubývají a je škoda, že fontány nemají svoje vlastní kartičky, bylo by to dalších krásných 20 karet navíc... Fontány jsou podle mě celkem silné rozšíření, které vám dokáže značně zamíchat převahou ve městech. 

POROVNÁNÍ A ZÁVĚR 
Když porovnáme Jubilejní edici 20 let a tento produkt, nemohu se zbavit dojmu, že nová Jubilejní edice 25 je jako chudý příbuzný...
Kde je něco navíc? Žádné figurky opatů? Žádné kartičky s novým rozšířením? Žádné samolepky na figurky?

Jubilejní edici 20 let má 104 kartiček, ale nová Jubilejní edici 25 let má pouze 84 kartiček...

Přiložené soubory Miniatury

Chmura Zelený meeple
In this edtion 83 tiles?
Please create new photo for all tiles, but in big picture and hihg quality. Very interesting the new on tiles!

____________________________________________________________________________________________

Je v tomto vydání 83 dílků?
Prosím, vytvořte nové fotografie všech dílků – velké a ve vysoké kvalitě. To, co je na dílcích nového, je velmi zajímavé!
Odpovědět
V této Jubilejní edice je 72 kartiček + 12 kartiček s řekou.
Což je stejně jako u klasické základní hry. Jediný rozdíl je pixelová grafika, tvar a barva figurek, absence opatů a navíc jsou zde studánky. Kartičky jsou dokonce ve stejných kombinacích jako u základní hry.
Pokud by jsi chtěl fotku všech kartiček ve vysoké kvalitě, tak to chceš nejspíš sken, ale toho se tady nedočkáš protože je to od HiG zakázané 🤔
Ještě prosím používej (klidně pomocí translatoru) češtinu.
Díky
[-] 2x   Chmura, LukasK
Odpovědět
(21.9.2026, 16:28)šmoula Napsal(a): V této Jubilejní edice je 72 kartiček + 12 kartiček s řekou.
Což je stejně jako u klasické základní hry. Jediný rozdíl je pixelová grafika, tvar a barva figurek, absence opatů a navíc jsou zde studánky. Kartičky jsou dokonce ve stejných kombinacích jako u základní hry.
Pokud by jsi chtěl fotku všech kartiček ve vysoké kvalitě, tak to chceš nejspíš sken, ale toho se tady nedočkáš protože je to od HiG zakázané 🤔
Ještě prosím používej (klidně pomocí translatoru) češtinu.
Díky

I don't need scans for this version of the game. I want to take a closer look at the tiles themselves and what is depicted on them. If I needed scans, I’d go to a Russian pirate forum.

Pro tuto verzi hry skeny nepotřebuji. Chci si lépe prohlédnout samotné dílky a to, co je na nich vyobrazeno. Kdybych potřeboval skeny, zašel bych na nějaké ruské pirátské fórum.
[-] 1x   Chmura
Odpovědět
tak když na to takhle kouknu, páč jsem to bohužel osobně v rukou neměl, tak z fotek

jak už jsem říkal jinde, pixelovou grafiku mám rád, vypadá to pěkně, hlavně meeplové jsou skvělí, rozhodně doufám, že to někde seženu, i když by bylo lepší, kdyby k tomu byla sada kartiček s těma fontánama jako normální minirozšíření, aby jsme si ho mohli zahrát i při normální hře (hlavně pokud usoudíme, že 20. výroční edice měla více karet, a předpokládáme obdobnou cenu), samotný rozšíření je jednoduchý a zajímavý.. i když možná tohle zní trochu přesíleně, nevim, jak je to v praxi, zní to jako takovej kříženec létajících strojů a tajných chodeb z draka, což je fajn, možná se to pak někde objeví i jako regulerní minirozšíření k sehnání

osobně se mi líbí, že to není jen další základní edice + rozšíření, protože těch základních edic by se lehce kupilo (osobně mám už 3, normální, tu z bigboxu a jubilejní 20 let+spinoffy), i když to furt vlastně je základní edice, ale osobně bych to označil víc jako takovej spinoff, jako je zimní edice, takhle se to bude hodit jako oddělená menší varianta, co se nehraje doslova celej den, i když na to mám tu zimní edici
předpokládám, že zadní strana kartičky v pozadí je jedna z těchto karet, a tak není zadní strana "retro-pixelovaná", což by technicky vzato umožnilo to hrát i s ostatními rozšířeními dle libosti (pokud se přenesete přes rozdíly ve stylu grafiky), ale zároveň je to trochu ztracenej potenciál to s tou grafikou dohnat do konce, krabice se mi taky líbí, i když opět, výřez meepla mohli udělat pixelovej taky, líp by to sedělo k nápisu a detailům na okraji, ale asi chápu, proč to neudělali, furt je to vydařená grafika, i barva funguje dobře vedle jubilejní 20., už přemýšlím, jaká bude asi další barva a jak moc oslaví 50 let

jen oranžová a červená barva meeplů malinko splývá, ale to je jediná vštší chyba, co bych zmínil (neberu jako skutečnou chybu věci jako "kdyby tohle bylo tak, tak je to prostě lepší", ale tady to může fakt vadit při hře), opravdu to bude vadit jen při určitým osvětlení a nebo některým lidem, co už takhle mají problém s rozeznáním některých barev, když to bude rozehraný, asi se to ale může chvilkově poplést každýmu

očekávám, že se na cundco a tak někdy oběví ti pixeloví meeplové a možná i ostatní figurky do celý sady, a nebo si je navrhne komunita, pokud se tak ještě nestalo
[Obrázek: green-meeple.png]L.H.[Obrázek: green-meeple.png]
Odpovědět

Pravděpodobně související témata…
Téma Autor Odpovědi Shlédnuto Poslední příspěvek
  Carcassonne token set (Sada figurek) - RECENZE Chmura 0 46 8.9.2024, 22:15
Poslední příspěvek: Chmura

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 5 host(ů)